Zusje Mohamed 6 genoemd in Pandora Papers

Hasna Alaoui

Miljoenen gelekte documenten onthullen de financiële geheimen van hoe wereldleiders, miljardairs en beroemdheden belastingparadijzen gebruiken.

Het Pandora Papers-onderzoek heeft onthuld dat 35 huidige en voormalige wereldleiders – waaronder de voormalige Britse premier Tony Blair, de koning van Jordanië en de Keniaanse president Uhuru Kenyatta – evenals machtige miljardairs waren aangesloten bij brievenbusfirma’s die offshore belastingparadijzen gebruiken.

Brievenbusfirma’s worden vaak gebruikt om in het geheim grote sommen geld te beheren en te verplaatsen om iemands ware rijkdom te verbergen. Voor Nederland is de CDA-minister van financiën Wopke Hoekstra in opspraak geraakt.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en een team van 150 mediakanalen bleek ook dat meer dan 330 hooggeplaatste politici en ambtenaren wereldwijd banden hebben met brievenbusfirma’s.

De miljoenen gelekte documenten die door het grootste journalistieke partnerschap in de geschiedenis zijn onderzocht, laten zien in welke mate geheime offshore-operaties verstrikt zijn geraakt in de mondiale financiële politiek.

De geheime documenten hebben ook de Allawitische prinses Hasna onthuld als de eigenaar van een brievenbusfirma die een huis van $ 11 miljoen kocht in het luxe Londen, in de buurt van Kensington Palace. De brievenbusfirma van Hasna is geregistreerd op de Britse Maagdeneilanden, een berucht belastingparadijs. Hasna deed de aankoop met geld van de ‘Marokkaanse koninklijke familie’, volgens de gelekte documenten, waarin haar beroep als ‘prinses’ werd vermeld, Schrijft Deutsche Welle. Ze reageerde niet op vragen van ICIJ’s mediapartner, Le Desk, aan het Koninklijk Paleis. Hasna is het zusje van de ‘koning van de armen’ Mohamed 6, een van de rijkste monarchen en grootste landeigenaren ter wereld.

Ook de naam van Yassir Znagui werd in de Pandora Papers genoemd. Volgens Le Desk richtte hij vijf maanden na zijn benoeming als koninklijk adviseur in 2012 een brievenbusfirma op met zijn Franse paspoort op de Seychellen. Le Desk zegt dat een bron dichtbij Yassir Znagui, die ook minister van Toerisme was, het bestaan van de brievenbusfirma bevestigt en dat het altijd ‘inactief’ is gebleven.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.