Marokkaan verwart de paus met Ali Baba en de 40 rovers

Het bezoek van de paus aan Marokko ging gepaard met veel blunders. Al voordat de paus in Rabat arriveerden lekten foto’s uit van het regime dat kunstgras aanlegt langs de straten in Sale, een stad dat grenst aan de hoofdstad Rabat.

Een journalist heeft een van de Marokkanen die langs de weg stonden om de passerende paus en koning Mohamed 6 toe te juichen gevraagd wie er eigenlijk op bezoek is, de Marokkaan antwoordde ”Ali Baba”, een persoonlijkheid uit het Duizend-en-een nacht sprookje.

De man in kwestie ziet eruit als een dorpeling die ver woont van de ontwikkelde hoofdstad. Het is gebruikelijk dat het Marokkaanse regime haar lokale ambtenaren inzet om dorpelingen, vaak analfabeet, te chanteren en te dwingen om de gasten van de koning te gaan verwelkomen in de hoofdstad Rabat. Deze dorpelingen worden in gratis bussen vervoerd.

De ramqaddam (lokale verklikker), houdt de groep in de gaten, wie mee is gegaan en wie niet en wie langs de weg stond en wie niet. Wie niet toegeeft aan de chantage van de autoriteiten kan vele problemen ondervinden. Een dorpeling die geen gehoor geeft aan de autoriteiten kan bijvoorbeeld een simpel document van de lokale gemeente vergeten.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.