Waar komt de naam Kassita vandaan?

De naam van het klein stadje Kassita in de stam Ait Touzine is een verbastering van het Spaanse woord ‘casita’, een verkleinwoord van ‘casa’ wat ‘huis’ betekent. Het werd zo genoemd omdat de Spanjaarden gelijk na de bezetting een klein huis hebben gebouwd in dit gebied.

De Spanjaarden bouwden verschillende kleine huizen op strategische plekken om het gebied in de gaten te houden. Zo had je onder andere ‘Kassita n Kurba 18’, ‘Kassita n Bouɛirma’ en ‘Kassita n Bayenti’.

Later volgde een militair kazerne op de heuvel van Thara Mghayeth waarvan de ruïnes nog steeds zichtbaar zijn. Het gebied was altijd strategisch omdat het aan de grens ligt van de drie stammen Ait Touzine, Ait Wayagher en Igzennayen en een verbindingspunt is tussen drie provincies: Driouch, Al Hoceima en Taza.

De oude generatie noemt Kassita nog steeds Kassita Ijɛunen ( Kassita van Ijɛunen). De meeste inwoners toen waren van de familie Ijɛunen met een gemeenschappelijke voorouder genaamd Ajɛun.

Het stadje is opgebouwd door Riffijnen die na de massamoord van 1959 naar Europa trokken. De economie van de stad is tot de dag van vandaag grotendeels afhankelijk van de Europese Riffijnen.

Overweeg een donatie te plaatsen om onze website te helpen onderhouden en verder te ontwikkelen.